De missie “Task Force Uruzgan”

Task Force Uruzgan was de naam van de Nederlandse bijdrage aan de International Security Assistance Force (ISAF) in de Afghaanse provincie Uruzgan van 2006 tot 2010. De missie omvatte een combinatie van militaire operaties gericht op het stabiliseren van de regio en civiele wederopbouwwerkzaamheden.

De Nederlandse troepen werkten daarbij nauw samen met de Afghaanse overheid, lokale leiders, internationale partners en niet-gouvernementele organisaties.

Het doel was niet alleen om de invloed van de Taliban te verminderen, maar ook om de levensomstandigheden van de bevolking te verbeteren en te werken aan een duurzame vrede.

Onderdrukking doet ons realiseren hoe kostbaar vrijheid is.

Malala Yousafzai

De Nederlandse ISAF-missie in Uruzgan was niet zonder controverse. Het stond onder voortdurende kritiek en werd gekenmerkt door uitdagingen. Maar het is essentieel om te erkennen dat er ook positieve resultaten werden geboekt. Ondanks de ontberingen en moeilijkheden, slaagde de missie erin om op zijn minst een deel van de Afghaanse bevolking, al was het maar tijdelijk, een gevoel van vrijheid te laten ervaren.

Deze momenten van hoop en veiligheid, hoe vluchtig ook, zijn betekenisvol. Ze getuigen van de inspanningen die door onze troepen zijn geleverd om een positieve verandering teweeg te brengen in een land dat al te lang heeft geleden onder conflict en onrust. “Alles Goed?” wil deze facetten van de missie belichten en de complexiteit van de ervaringen in Uruzgan laten zien.

Politie & Leger

Van enkele honderden officieren naar meer dan 3.000 goed getrainde en uitgeruste politieagenten. Het Afghaanse Nationale Leger in Uruzgan steeg tot ongeveer 4.000 soldaten in 2010.

Infra & Onderwijs

Bouw en reparatie van honderden kilometers aan wegen. Oprichting en renovatie van scholen, wat resulteerde in toegankelijker onderwijs voor tienduizenden kinderen (Ook meisjes)

Gezondheid

Uitgebreide vaccinatiecampagnes tegen preventieve ziekten. Opleidingsprogramma’s voor het trainen van medisch personeel. Mobiele gezondheidsklinieken om zorg te bieden aan afgelegen gemeenschappen.

Landbouw

Ondersteunende projecten voor lokale boeren resulteerden in een verhoogde landbouwproductie. Aanleg en reparatie van irrigatiesystemen hielpen bij de toename van de landbouwproductie.

De ISAF-missie in Uruzgan kreeg, zoals vele militaire operaties, te maken met kritiek en controverse. Het roept belangrijke vragen op over onze rol in de wereld en de gevolgen van onze acties. Deze kritische blik is essentieel en zal in onze documentaire “Alles Goed?” zeker niet genegeerd of geminimaliseerd worden.

Tegelijkertijd is het belangrijk om te erkennen dat er ook positieve resultaten en ontwikkelingen waren. Deze werden vaak overschaduwd door de negatieve berichtgeving. Van de wederopbouw van scholen en gezondheidscentra, tot de groei van de lokale politie en militaire eenheden, er waren aanzienlijke prestaties die vaak over het hoofd worden gezien.

In “Alles Goed?” streven we ernaar om een evenwichtig beeld te schetsen. We willen de negatieve aspecten niet uit de weg gaan, maar we willen ook het positieve belichten, die zelden de aandacht krijgen die ze verdienen. Het is ons doel om een zo eerlijk en genuanceerd mogelijk beeld te geven van de Nederlandse inspanningen in Uruzgan – de uitdagingen, de successen, de mislukkingen en de hoop.